skip to Main Content
AMISZ-sok Brüsszelben

AMISZ-sok Brüsszelben

 

Október 17–19. között az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet hét önkéntese látogatott Brüsszelbe Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívásának eleget téve. Közülük legtöbben első alkalommal repülhettek Belgiumba, másoknak volt már szerencséjük négy évvel ezelőtt is a csodás európai városba látogatni.

A csapatban többek között ott volt Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Péró Tamás megyei tanácsos, Szabó Mihály városi tanácsos, Pál Norbert AMISZ-elnök, akivel a brüsszeli látogatásról beszélgettünk.

– A résztvevőknek szánt program tartalmas és szép volt. Az első nap a reptérről egyenesen a Waterloo-i csatatérre vittek minket, ahol a múzeumban betekintést nyertünk az 1815-ös Waterloo-i csatába, megtekinhettük az akkori katonai viseletet, fegyvereket, ágyúkat, tárgyakat stb., egyszóval visszautaztunk 1815-be. Ezt követően lehetőség adódott hogy felmenjünk az Oroszlános-dombra (Butte du Lion), ami 43 méter magas, és ehhez 226 (megszámoltam!) lépcsőfokot kell megmászni, de megéri, hiszen a kilátás gyönyörű. A délutánt már Brüsszelben töltöttünk, ahol megnéztük a főbb látnivalókat, pl. a Grand Place-t, a Manneken Pist, vagyis a pisilő kisfiút (Brüsszel egyik jelképe, egy kis bronz szökőkút-szobor, amely egy, a kút medencéjébe pisilő kisfiút ábrázol – szerk. megj.) és a többi belvárosi részt, a vacsorát követően pedig szabadidős program volt. Másnap reggel metróval indultunk az Európai Parlamentbe, ahol körbe vezettek minket a fontosabb helyszíneken. Délelőtt volt egy szeminárium az európai bevált gyakorlatok a gyermekvédelemben témával. Itt olyan neves meghívottak voltak jelen, mint például: Kelemen Hunor, ft. Böjte Csaba, Winkler Gyula, Maria Martin Estebanez, Molnár Zsolt, Szél Lőrincz. Délután bemutatták az EP működését, a gyűlések folyamatát, a procedúrákat, egyszóval az EP lényégét. Ezután szintén szabadidős program várt ránk, mi leginkább a belga csokik kóstolásával töltöttük az időt. Végül október 19-én hajnalban indultunk haza.

– Milyen tapasztalatokkal tértél haza?

– A brüsszeli hangulat nem hasonlítható össze ahhoz a hangulathoz, amiben jelenleg mi élünk itt. Annak ellenére hogy a sajtóban, a médiában sokszor hangoztatják a terrorveszélyt, az ottani emberek meglepően nyugodtak, nem láttam félelmet a szemekben, de a felfogás is nagyon más és a sokszínű kultúra nagyon érdekes. Brüsszelben rengeteg a látnivaló, épületek, turisztikai helyek, csokiüzletek, sajnos az időnk nem engedte meg, hogy mindenhova eljussunk, de reméljük, hogy lesz még rá alkalom. Ezúton is szeretném megköszöni a lehetőséget a szervezőknek, hiszen mindenki nevében mondhatom, hogy felejthetetlen élmény volt.

Forrás: www.nyugatijelen.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top