skip to Main Content

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet 1992. Április 22.-én alakult, mint apolitikus szervezet. Azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a fiatalokat, és megfelelő környezetet biztosítson mindannak, amit mi ifjúsági életként tartunk számon. Az AMISZ mára a megye egyik legnagyobb és legelismertebb ifjúsági szervezeteként van számontartva, amelyet közel két évtizedes töretlen munkával sikerült kiérdemelnie.

Az AMISZ tagja, a romániai magyar fiatalok által létrehozott ifjúsági ernyőszervezetnek, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek. Közel két évtizedes tevékenységünk során szervezetünk struktúrái és célkitűzései fokozatosan bővültek rendezvényeink számának növekedésével. Jelenleg az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet célkitűzései a következők:

a fiatalság kulturális, szociális és szabadidős igényeinek kielégítése

közösségi feladatok felvállalása

kulturális rendezvények szervezése

a fiatalok társadalmi – kulturális támogatása

formális és nonformális oktató jellegű képzések, fórumok szervezése

kultúrális, oktatási és szakmai információk biztosítása az érdeklődő egyének számára

nemzeti identitás ápolása és megerősítése

az Arad megyei ifjúsági csoportosulások, civil kezdeményezések támogatása.

 

Ifjúsági Szervezetünk közösségépítési törekvéseit bizonyítják feladatvállalásunk, tevékenységi orientációnk kiszélesítése, és ennek következtében főbb programjaink rendszeres jelleget biztosítottak magunknak az aradi közösségi élet paletáján. (Arad Megyei Magyar Ifjúsági Találkozó, Kaszoja.FESZTIVÁL? –ifjúsági tábor, Ifjúsági Fórumok)

 

Főbb rendezvényeink

A kezdeti nagy lelkesedés eredményeképp számos program, találkozó, sportrendezvény jött létre, ugyanakkor sikerült olyan magyarországi együttesek koncertjeit megszervezni, akik első ízben jártak Aradon: Edda, Republic, Bikini. Koncz Zsuzsa, Zorán, P-Mobil,Ossian,Neoton stb.

Az AMISZ egyik legrégebbi programja a Gyökerek műveltségi vetélkedő, amely évente megrendezésre kerül. Minden évben, egy előre megszabott történelmi kort ölel fel, amely ismeretéből a jelentkező csapatok összemérhetik felkészültségüket. Hagyományos rendezvénynek mondható a „Kaszoja. Fesztivál?” , amely 2005-től évente megrendezésre kerül. Ez a május 1. kirándulást, szórakozást, kikapcsolódást hivatott biztositani. Mára kinőtte magát a rendezvény, ugyanis a megye minden településéről , de a szomszédos megyékből vagy akár Magyarországról is érkeznek résztvevők. Változatos programmal találkozhatnak a kikapcsolódni vágyók, hiszen a jól bevált sportrendezvényeken kivül, filmklub működik, vagy megemlithetjük a humorestet, vetélkedőket, karaoket, és nem utolsó sorban a fellépő együtteseket, zenekarokat, Dj-ket. Persze, az esti elmaradhatatlan tábortüzek homályában történő sűltszalonna- illatú beszélgetésekre is szivesen visszaemlékeznek a résztvevők, még nagyon hosszú ideig.

Egy másik nagy jelentőségű rendezvényünk az Arad Megyei Magyar Ifjúsági Találkozó, amelyen a fiatalokat érintő és éppen aktuális kérdések kerülnek megvitatásra. A találkozóra, a megye összes magyarlakta települése jelöl ki küldötteket. Az általános kérdéseken kivül, a gyakorlati dolgok kerülnek előtérbe, mint az ifjúsági szervezetek alapítása, működtetése, rendezvényszervezés, pályázati lehetőségek.

A hagyományos, évente megrendezésre kerülő programok mellett az AMISZ minden egyes rendezvény szervezését felvállalja, ami a magyar fiatalok érdekeit szolgálja, ezzel is bátorítva őket az itthon maradásra.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Back To Top